Cijfers en trends in de golfbranche
Vraag stagneert
De golfbranche zit middenin een fundamenteel veranderingsproces, wat in 2015 naar verwachting zal leiden tot een daling van het volume met 1 tot 2%, vergelijkbaar met 2014. Het aantal golfers stabiliseert en hun wensen zijn nadrukkelijk veranderd. De golfer van nu wil daar kunnen golfen waar mogelijk en niet langer gebonden zijn aan één club of baan. Golfers worden dus minder snel lid van een club, wat leidt tot dalende ledenaantallen. Het aanbod is daarbij fors toegenomen in de afgelopen jaren; naar schatting zijn er sinds 2009 ruim 30% meer banen bij gekomen. Er is dus ook keuze genoeg voor de consument. Gevolg is een gewijzigd verdienmodel waarbij inkomsten minder stabiel zijn (afname jaarlidmaatschappen), maar sterk conjunctuur- en weersafhankelijk (green fees, horeca). Weeromstandigheden zijn sterk bepalend voor het aantal gelopen rondes, hetgeen ervoor gezorgd heeft dat er in 2014 fors meer rondes gelopen zijn dan een jaar eerder. Overall leidt de combinatie van dalende vraag en toegenomen aanbod tot een negatief sentiment in 2015.
Ondernemerschap gevraagd
De prognose voor de lange termijn is neutraal. Golf is nog steeds een sport die aan populariteit toeneemt. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking golft – veel lager dan ons omringende landen – en gesteld kan worden dat hier dus kansen liggen. Ook trekt Nederland nauwelijks golftoeristen terwijl er internationaal miljoenen mensen voor golf op vakantie gaan. Om de golfer echter te blijven trekken, moeten exploitanten gaan inspelen op de wensen van de consument. Er dient daarbij een professionaliseringsslag gemaakt te worden, met het actief voeren van marketingcampagnes, het differentiëren van het productaanbod en het strak sturen op kosten. Kortom, van veel golfbanen wordt nu ondernemerschap gevraagd. Vergrijzing van de doelgroep een grote uitdaging; bijna een derde van het aantal golfers is ouder dan 60 en dit percentage stijgt. Kansen liggen er dus wel in het ontwikkelen van de sport tot familiesport voor jong en oud.
Aanbod stabiliseert
Tegelijkertijd is de verwachting dat het aantal golfbanen zal stabiliseren. Van oudsher werden veel verenigingen namelijk gefinancierd vanuit de inbreng van financiële middelen door hun (potentiële) leden. Steeds minder golfers zijn hier toe bereid wat de start van nieuwe banen zal belemmeren.
Trends
Toenemende schaalgrootte; grotere banen en ketenvorming;
Flexibilisering van lidmaatschappen, betalingsvormen en prijzen;
Ontwikkeling naar golfbanen voor recreatief gebruik i.p.v. enkel (top)sport;
Vergrijzing van het aantal golfers; meer dan de helft is ouder dan 50 jaar;
Toename van samenwerkingsverbanden met omringende horeca en recreatie;
ontstaan van hospitality chains met andere banen;
Online propositie wordt steeds belangrijker; inzet van social media en websites,
opkomst review- en reserveringssites.
Kansen en bedreigingen
Focus op families en kinderen, zij zijn de toekomst;
Meer aandacht voor klantenbinding van vrije golfers;
Vergrijzing biedt kansen; golf kan inspelen op de toenemende behoefte aan een gezonde levensstijl;
Oprichten businessclub om sociale functie en zakelijk netwerk te versterken;
Horeca is veelal nog verlieslatend; dit biedt dus ruimte voor rendementsverbetering;
Het aantal gelopen rondes, en daarmee inkomsten uit onder meer greenfees en horeca, is sterk weersafhankelijk;
In diverse delen van Nederland, vooral buiten de Randstad, is sprake van sterke verzadiging;
Afname van de bereidheid tot participeren door leden in de start van een club.
Bron: Rabobank en de NGF