Info Golf header informatie voor alle golfers van Nederland

Facebook Joost

Instagram Joost

Twitter Joost 

​Joost Luiten biografie

​Joost Luiten is geboren op 7 januari 1986 in Bleiswijk. Met zijn ouders en drie broers speelde hij al vroeg spelletjes en wilde daarin altijd winnen. Toen Luiten met sporten als fietsen, skiën, tafeltennis en voetbal begon, was het fanatisme daarin al vroeg merkbaar. Altijd de beste willen zijn. Op negenjarige leeftijd koos Luiten voor een minder bekende sport; schansspringen. Niet iets waar Nederlandse kinderen snel mee in aanraking kwamen. Trainingsfaciliteiten zijn tenslotte niet erg ontwikkeld voor schansspringers en al helemaal niet voor de jeugd. Joost zat dus regelmatig in Duitsland om daar te trainen en opnieuw moest alles moet wijken voor zijn sport.

Beginnen met Golf

In dezelfde periode ging Luiten wel eens mee met zijn oom naar de golfbaan. Toen hij bij een val van de skischans forse kneuzingen en een gebroken neus en arm had opgelopen, was voor zijn vader Nico de maat vol. Luiten stopte met skispringen en ging zijn golfvaardigheidsbewijs behalen. Toen de keuze voor golf uiteindelijk was gemaakt stortte Luiten zich met volle overgave op het spel. Het harde werken dat hij van zijn ouders heeft meegekregen en al in zijn andere sporten gewend was geraakt, leidde ook hier tot succes. Met zijn mentaliteit van ‘altijd de beste willen zijn’, onderscheidde de geboren Bleiswijker zich al snel van zijn leeftijdsgenoten op de golfbaan.

Opleiding

Door met volle overgave te trainen, bleef hij in de eerste klas van de middelbare school zitten. De nadruk lag op sporten en met name golfen, dus voor huiswerk bleef er niet voldoende tijd over. Maar Luiten slaagde uiteindelijk eenvoudig voor zijn Mavo-diploma en deed de Havo er met gemak achteraan. In die periode behoorde Luiten al tot de beste Nederlandse amateurgolfers. De vervolgopleiding op de Hogeschool in Rotterdam is door zijn ambities gedoemd te mislukken. Na twee jaar kiest Luiten er voor om zich volledig op zijn loopbaan in het golf te storten en zijn carriere uit te bouwen.

Succesvolle wedstrijden

Vanaf 2004 begon de rest van Nederland Joost Luiten te kennen. Hij was nog geen achttien jaar toen hij de Tromp beker won. In februari 2005 won hij het Spaans amateur kampioenschap, waardoor hij ook internationaal naam begon te maken. Zeker nadat hij ook nog het Duits Amateur Open op zijn naam schreef. In eigen land eindigde hij als tweede op zowel het strokeplay- en matchplaykampioenschap.

Wereldkampioen

Later in 2015 speelde Luiten in Zuid Afrika samen met Tim Sluiter en Wil Besseling op het WK amateurs en verbaasde de hele goldwereld door de wereldtitel te veroveren. Tegen golflanden bij uitstek, die normaal gesproken domineren op dat niveau, startte Luiten de laatste dag met drie bogeys op de eerste negen holes. Misschien door de druk, maar toen na dertien holes het bericht kwam dat het nog steeds mogelijk was om de Amerikanen en Canadezen van de titel af te houden, begon Luiten met een opmerkelijke opmars. Birdie op hole 14, eagle op 15, birdie op 16, birdie op 17 en birdie op 18. Zes onder par op de laatste vijf holes, die Oranje de wereldtitel bezorgde.

De stap naar professional

Voor veel amateurs is de overgang naar de professionals een grote en misschien zelfs wel een te grote stap. Van het gespreide bed bij de NGF (Nederlands Golf Federatie) naar volledig op eigen benen. Om dat gat te dichten, werd een vangnet opgezet; Golfteam Holland. Een team van begeleiders dat de spelers alles uit handen neemt in de eerste jaren op de tour. Luiten wordt daar lid van en kan zich op zijn bestaan als broodspeler gaan richten. De route naar de Europese tour gaat vaak via de Challenge Tour, maar daar is Luiten nog vooral afhankelijk van invitaties. Maar na een aantal goede resultaten op de EPD tour, komen die vanzelf.

Luiten won met indrukwekkende laatste rondes van 64 in Toulouse en 61 in het Vodafone Open en stelde daarmee zijn Challenge Tourkaart veilig. In eigen land was de klassering van Luiten in de top van het KLM Open opzienbarend. Winnen deed hij niet, maar zijn tweede plaats gaf de potentie op het hoogste niveau aan. Als beloning stroomde hij meteen door naar de top en 2008 werd het jaar van de waarheid.

Polsblessure

Helaas werd 2008 het jaar van de pols. Een blessure aan het gewricht zorgde ervoor dat hij begin van het jaar geen wedstrijden speelde. Luiten probeerde allerlei specialisten en het leek vervolgens langzaam beter te gaan. In oktober stond hij op de startlijst in Portugal, maar moest afzeggen omdat de blessure toch weer opspeelde.In januari volgde een operatie door polsspecialist Koch. De revalidatie die daarop volgde, zorgde voor twijfel of de ingreep uiteindelijk wel de juiste keuze was geweest. De zomer van 2009 is het moment van de comeback. Het eerste tournooi dat Luiten in Oostenrijk speelde, won hij direct.

Terug op het hoogste niveau

Voor geblesseerde spelers van de Europese Tour geldt een soort beschermingsregeling; de medical exemption. Wanneer de speler hersteld is, heeft hij een aantal tournooien om voldoende punten (geld) te verdienen om zijn kaart voor het volgend jaar veilig te stellen. Dat lukte Joost Luiten door de benodigde 52 duizend euro bij elkaar te spelen.

De polsklachten bleven weg en hij blaakte alweer van zelfvertrouwen. Het moment is daar dat hij zich weer zonder afleiding met golf kon gaan bezighouden. Hij sloot zich aan bij ISM, een internationaal sport management bureau. Zijn vaste coach blijft Phil Allen. 

Meer actuele informatie over Joost vindt U op zijn website. Hier kunt u tevens vinden waar en welk toernooi hij gaat spelen. Klik op de foto.