Info Golf hole

Stilte na de storm

Ik heb in 2018 geen stukje geschreven op mijn blog. En waarom niet? Het is mijn jaar niet geweest, nieuw appartement, nieuwe woonplaats, nieuwe buren en nieuwe golfclub. Op dat gebied heb ik ook niets te klagen. Ook een waanzinnig nieuwe golfvereniging op een schitterende bosbaan op de Veluwe. Wat rugproblemen helpen ook niet echt. Wat was dan ook echt de reden om niets te schrijven? Luid en duidelijk mijn eigen spel. Het hele jaar, tot november, twee keer in de buffer en de rest van de kaarten zo halverwege de twintig puntjes. Meestal net boven die 20! Schancks, geen driver cq houtje meer recht kunnen slaan. Ik werd er hopeloos van. Op “vreemde” banen ging het geweldig echter tot november op de home course werd ik er droevig van. Het gevoel was er wel degelijk op de driving range maar door de baan….. Half november kwam alles weer samen en kon ik een kaart met 38 puntjes inleveren! Gemiddeld 14 slagen beter dan het gemiddelde van het hele jaar, joepie! Eind november samen met mijn vrouw een rondje gelopen en jawel eindelijk de 40 puntjes aangetikt. Kijk, dan krijg je weer zin om iets te schrijven. Wens dan ook iedereen een buffervol en gezond 2019 toe.

 

Sergio Garcia

Spaanse greens

Heerlijk een weekje vakantie geboekt aan de golfbaan van La Sella. Weg van die regen en lekker golfen in de zon. Top weer en mooie banen maar waanzinnig snelle Spaanse greens. Super snel en uitnodigend tot vele 3 putts. Tijdens het vijfde rondje begon ik het pas door te krijgen en waren er gelukkig weer vele 2 putts. Ik kijk weer uit naar de Hollandse wintergreens met een Remia emmer als cup!

Sergio Garcia

Sergio Garcia, the master

Eindelijk heeft Sergio zijn eerste Masters titel binnen. Altijd was het net niet. Rare foutjes zoals op hole 13. Toch zijn er maar een paar golfers welke zo een hoge gunfactor hebben als Sergio Garcia. El Niño gaat gewoon voor elke green en misschien herken ik me daar wel in. Zijn drives zijn nimmer ingehouden en zijn putten een beetje shaky. Tijdens de Rydercup presteerde Sergio als de beste maar tot afgelopen zondag niet in de Majors. Een jaar lang mag hij het groene jasje dragen en misschien zelfs wel op zijn trouwerij. Sergio you are the master en nu de ban gebroken is wie weet wat er dit jaar tijdens The Open kan gebeuren!

Sergio Garcia

Oefenpotje voor de competitie

Ik ga voor de eerste keer de golfcompetitie uitproberen en met het team zijn we begonnen aan de voorbereiding namelijk een potje tegen een “lager” team. De eerste negen greensome en twee negen machtplay. Tijdens de matchplay sta ik werkelijk de sterren van de hemel te slaan tegen Dolf. Jammer genoeg was mijn tegenstander foutloos en werd mijn 4 boven de baan afgestraft met een 2 boven van Dolf. Maar wel een leuke pot en het was na afloop nog lang onrustig (in het clubhuis).

Competitie

Mijn hybride bij het oud vuil 

Ik heb het nu met meerdere hybrides geprobeerd en ik ben er klaar mee. Het is niks en het zal ook nooit wat worden. Mijn laatste aankoop dateert van maart 2016. Elke keer weer heb ik geen idee waar mijn slag met de hybride zal eindigen. Welke technologie er ook achter zit het werkt niet voor mij. Dus opzoek naar een ijzer 3 en dat wordt niet makkelijk want deze worden bijna niet meer op voorraad gehouden in de golfwinkels. Gewoon een simpele 3 met veel hulp aan de achterkant en ongeveer 18 graden loft. Voor rond de 100 euro weet je alles!

Hybride bij het oud vuil

Update nieuwe golfclubs 

Hierbij een update van mijn nieuwe golfclubs. De doelstelling om mijn handicap te verlagen met 1,5 punt is niet gehaald. De ijzertjes slaan wel erg prettig en tot op heden ben ik 1,1 punt gedaald dus nog niet zo slecht. Tevens heb ik mijn beste ronde ooit gelopen op een “vreemde” baan. Conclusie; ik ben blij. Echter het vooruitzicht van de herfst maakt mij wat melancholiek. De vallende blaadjes gaat het vinden van je balletje een stuk moeilijker maken dus meer verloren ballen. Ik heb dan ook maar weer flink wat ballen besteld om dit najaar door te komen. Ook ik ga voor zachtere golfballen!

Update nieuwe golfclubs

Nieuwe golfclubs 

Na 6 jaar werd het weer eens tijd voor een nieuwe golfset, niet omdat het echt nodig was maar omdat het kan en leuk is. Nu heb ik qua merk de laatste jaren een voorkeur gehad voor Wilson Staff en het is moeilijk uit te leggen maar meer een gevoel. Uiteraard heb ik met meerdere stokken van diverse merken geslagen en het juiste gevoel was er bij  Wilson Staff Tour FG 5 serie. En, erg belangrijk, ze zien er ook erg goed uit. Daar ik het perfecte lijf heb kan ik ze gewoon uit het rek kopen. Het internet is een goede vriend voor mij dus ben ik opzoek gegaan naar de juiste en meest aantrekkelijke aanbieder. Ik ben uitgekomen in Engeland en heb tot verhouding in Nederland een set aangeschaft met een extra gap wedge (8 ijzers) iets voordeliger dan waar het voor 7 ijzers in ons kikkerlandje werd aangeboden. De lofts van mij nieuwe clubs zijn duidelijk minder sterk dan van de oude set en dat heeft enige gewenning nodig maar ze slaan heerlijk. De afstanden tussen de stokken zijn nu minder groot. Helaas is de handicap, tot op heden, alleen nog maar omhoog gegaan. Maar de doelstelling blijft er om minimaal 1,5 punt in handicap te zakken!

Nieuwe golfclubs

Vrienden (en golf)  

Het is bijna weer zover! We gaan met 4 vrienden golfen aan de Costa del Golf. Vroeger (25 jaar geleden) zaten we in een tennisteam. Daar is een vriendschap uit ontstaan welke geresulteerd heeft tot een flink aantal wintersportvakanties, shortbreaks met de vrouwen, feesten en partijen, etentjes, verjaardagen en nu de tweede golftrip naar Spanje. Waren we enthousiast over het tennisspel, we zijn bloedfanatiek met golfen. Praten we vroeger veel over van alles en nog wat, nu alleen nog maar over onze keuzes in het golfspel. We worden ouder maar ook gekker. De voorpret slaat alles. We beginnen met organiseren 5 maanden voordat we vertrekken. We huren golfsets via Clubs To Hire op Malaga want dat is goed en lekker makkelijk. De sets zijn al drie keer verandert omdat we van alles willen uitproberen. Er zijn drie man die de Taylormade RSI 1 gaan uitproberen omdat deze set erg goed uit de diverse tests kwam. Uiteraard gaan wij zelf hier een verslag van maken. In 4 dagen tijd gaan we 4 banen berijden met een buggy op de La Cala banen in Mijas. Over fanatiek gesproken. In de oude tijd hebben we een naam bedacht voor ons tennisteam namelijk de “harde ballen” afgekort HB. Onze eerste huurauto in Spanje was een Fiat Doblo, clubs kunnen rechtop staan. En jawel een nieuwe naam voor het golfgezelschap is geboren. HB Doblo, we hebben zelfs een Whattsapp met deze naam, onze vrouwen worden gek van al die biepjes.

Dames, nog even doorbijten want over 12 dagen vertrekken we! We hebben er zin aan!

Vrienden en golf La Cala

Beste John   

Voordat ik op moest voor mijn GVB heb ik vaak een baan gelopen met John. Hij kon aardig tennissen en had zich al een paar jaar bezig gehouden met golf. Volgens mij had hij toen al iets van handicap 20 of zo. Onze eerste baan was in het Belgische Mol want daar werd niet naar het GVB gevraagd. Nu na al die jaren zie ik in dat John engelengeduld met me heeft gehad. Als John één slag gedaan had had ik er vier nodig voor dezelfde afstand. Ook qua loopafstand liep ik ongeveer drie keer zoveel. Nu staat een rondje lopen normaal gelijk aan ongeveer 11 km wandelen toen haalde ik dus een dikke 30 km. John dus lekker op de fairway en ik tussen de bomen, in het water, in de rough en – uiteraard – in de bunker. Toch bleef John lachen en geduldig, nooit vervelend en altijd positief. Ik denk dat John ervoor gezorgd heeft dat ik ook positief sta ten opzichte van beginnende golfers, zowel mannen als vrouwen. Er zijn heden ten dage veel mannen die niet met vrouwen en beginnende golfers willen lopen. Misschien vinden die zich te goed om wat geduld te tonen. Ik vind het geweldig om met mijn vrouw of ander dames een ronde te lopen.

Doordat ik vaak tussen de bomen lag heb ik nu geen enkel probleem meer om uit het bos te komen, mijn vrouw heeft de bijnaam “Tiger in de Woods” voor mij bedacht. Zag ik vroeger een boom , water of een bunker dan was de mindset al van; OMG een obstabel/hindernis als ik die maar niet raak. Meestal gevolgt door een zuivere hit. John had toen al een gouden tip. Mik op de boom want dan raak je het nooit. Die gedachte is pas een paar jaar geleden ingedaald en John had gelijk. Ik heb geen schrik meer van bomen, water en bunkers. Wat niet wil zeggen dat ik ze altijd ontwijk. Ik heb toen een golfset overgenomen van John echter zijn golftechniek kon ik er niet bij kopen. Nu flink wat jaren later loop ik af en toe met een beginnende golfer en denk terug aan die tijd met John. Eigenlijk ben ik de afgelopen vijf jaar pas echt met golfen begonnen maar dertig jaar geleden heb ik mijn GVB al gehaald in Best.

John, ik wil je bedanken voor je geduld en het feit dat je met me wilde golfen. Bedankt man!

John

Bezoek aan een golfwinkel                                    

Soms moet je gewoon gaan shoppen. Niet dat je echt wat nodig hebt maar als je dan toch die golfschoenen tegenkomt. Mijn vrouw had wel degelijk kleding nodig want de setjes waren nog niet helemaal compleet.

Wij naar een grote golfwinkel. Bij binnenkomst voelde ik me niet echt welkom. Voor de afslagplaats, waar je swing geanalyseerd kan worden, stonden de heren medewerkers eens lekker de clubs van de ander uit te proberen. Jezus man, wat zijn die shafts stug van jou! Dat vind ik nu juist fijn.Knal, weer een bal vol tegen het doek. Bij mij zit er wat fade in. Het is dat mijn vrouw een aantal zaken aan het passen was want hier werd ik onpasselijk van. Totaal geen aandacht voor de klant. Het leek eerder op een bedrijfsuitje in de golfshop. Lekker raggen. Mijn ega had een aantal dingen gevonden en na het afrekenen zijn we de winkel uitgevlucht.

Bij een ander golfwinkel had mijn geliefde een dure putter gekocht en na 4 weken was er wat roest zitbaar. Nu is mijn ega behoorlijk zunnig op haar spullen. Afdrogen van clubs hoort hier o.a. ook bij. Zelf ben ik dat niet zo, echter mijn putter is grotendeels van kunststof.

Probeert mij vrouw het uit te leggen begint de medewerker gelijk dat het haar schuld is want roest is de schuld van haar met water. Volgens hem heeft stainless steel pockets en als hier vocht bij komt gaat het roesten. En ondanks dat het, volgens hem, haar schuld was toch een nieuwe putter van het zelfde merk. En mocht het weer gebeuren kon ze gewoon weer een nieuwe krijgen.

Sla mij maar neer, je bent schuldig bevonden maar krijgt toch een nieuwe. Btw roest op stainless steel? Ook in deze zaak krijgen wij het gevoel dat we niet echt welkom zijn ondanks een flinke bijdrage in de omzet!

Nog nooit van klantvriendelijkheid gehoord beste golfwinkels?

Golfshop

De Masters                                                                 

Stel ben je een golfer met handicap 24, je kijkt naar de Masters op Augusta en je ziet de ene na de andere sublieme bal en denkt bij jezelf dat gaat mij nooit lukken. Bubba slaat met zijn driver 330 meter, deze landt links tussen de bomen en met een power fade haalt hij de green op 150 meter. Een birdie voor Bubba. Op de par drie mist hij de green rechts op 20 meter, die bal lukt mij ook. Bij volgende par 4 moet hij gedeeltelijk over een vijver, plons. Dat zijn al twee ballen die zeker ook door de gemiddelde golfer geslagen kunnen worden.

Conclusie is dat de recreatieve golfer een aantal professionele ballen slaat. Zelf gaat bij mij de tong uit de mond zodra ik de driver vast heb, die bal moet een Bubba afstand halen. Deze bal moet in tweeën anders haal ik die 300 meter nooit. Naast me staat mijn vrouw met haar hoofd te schudden, die bal hoeft niet dood.  Zelf slaat zij altijd ontspannen met haar driver en is van de tien keer negen keer kaarsrecht maar wel minder dan de helft van de afstand van Dhr. Watson.

Sinds een paar jaar ben ik Henrik Stenson aan het nadoen, alles met de houten 3 en dat gaat een stuk beter. Het verst wat ik ooit met een afslag heb gehaald was bijna zo ver als Bubba echter de omstandigheden waren heel anders. Het was in de strenge  winter van 1993 op de tee box van hole twee van de (tegenwoordige) Duke in Nistelrode. Een geonduleerde fairway met links een grote vijver gemarkeerd met rode paaltjes. In die tijd was de afslag met een houten 5, daar ik rechts ben hookte ik de bal naar links richting vijver. Het geluid van de bal op het bevroren water laat me ’s nachts met een glimlach in slaap wiegen.

Bij elke stuit op het ijs gaan mijn nekharen verder overeind staan, het geluid komt overeen met de nieuwste Ferrari. De bal kwam tot stilstand bij de oever in de buurt van de afslag van hole 5, dik 300 meter. De tweede bal vanaf het ijs zo de green op. Jongens wat was ik trots alleen jammer dat niemand het gezien heeft, ik liep namelijk alleen. Dat ik nog vier puts nodig had was niet echt belangrijk.

Nog even iets anders,  J.B. Holmes de winnaar van Shell Houston Open 2015 neemt een check mee van meer dan 1 miljoen dollar. Als ik in dezelfde kledinglijn zou willen gaan golfen dan zou mijn vrouw een uitgaansverbod per direct in laten gaan!

Miguel Angel M.

the Masters