Info Golf header

Deze korte verslagen geven een persoonlijke mening over de betreffende golfbanen.

Wil dus niet zeggen dat iedereen deze ervaringen en meningen moet delen.

Golfclub Zeewolde

Drie lussen van 9 holes in de polder van Flevoland. Tevens ook nog een lus met par 3 holes. Een zeer ruim opgezette golfbaan in de polder doch het ziet er niet uit als zodanig en dat bedoel ik als compliment. Perfect verzorgde fairways en mooie en redelijk snelle greens. Een flinke hoeveelheid uitdagende holes welke versterkt kunnen worden door de wind. Veel bomen en hier een daar wat vijvers op strategische plaatsen. Alles is geweldig onderhouden.

Goede oefenfaciliteiten en het clubhuis is netjes en verzorgd.

De Haenen

De Haenen in Teteringen

Een heel bijzondere baan met holes in het bos, duin, heide en weids met waterpartijen. De par 3 bij het “zwembad” is van historische waarde voor het voormalige kerkelijke landgoed. Helaas waren er twee holes ingekort (wintergreens) doch dit stond keurig vermeld op de website. Blijkbaar moet je gebruik maken van hedgehog wielen in de winter, wij hebben het echter met normale bandjes kunnen en mogen doen.De architect moet zich heerlijk hebben kunnen uitleven. Een zeer afwisselende baan met een chique restaurant. Door de afwisseling van het landschap worden de zintuigen continue geprikkeld. De kwaliteit van de fairways waren ,ondanks het weer, in goede staat en ook de greens waren zeker niet slecht. Erg leuke baan met veel uitdagingen, niet te lang doch genoeg obstakels om het zeer interessant te houden.

De Haenen

Golfbaan De Hogedijk in Amsterdam

 

Een golfbaan in Amsterdam met erg goede oefenfaciliteiten, deze zien er erg goed uit en nodigen uit tot vele uurtjes plezier op en rond de drivingrange. Een gezellig clubhuis met een zeer vriendelijk dame achter de receptie. De 18 holes zijn afwisselend van erg leuk tot ietwat saai. Je moet het geluid van de A2 wel blokken. De fairways en greens zijn van goede kwaliteit en er is behoorlijk wat water waar de bal in kan eindigen. De wind heeft hier vrij spel en kan de score sterk beïnvloeden. Al met al een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Golfbaan De Hogedijk in Amsterdam

Golfbaan De Batouwe in Zoelen

 

Goede ontvangst op een mooie 27 holes golfbaan in de Betuwe. Perfecte fairways en egale greens. We hebben de Appels en Peren gelopen met erg veel plezier. Op de eerste holes van Peren staan een aantal bomen welke je dwingen meer risico te nemen bij de afslag. Hole 5, een par 5, is een schitterende dogleg. Hole 8, een par 4, is wat mij betreft de leukste. Positie is hier belangrijk. De holes 2 – 4 – 8 van Appels zijn schitterende holes. Na afloop heerlijk kunnen nagenieten op het terras van deze vriendelijke golfclub. Wij gaan hier zeker nog een keer 18 holes lopen! Update; nu alle holes gelopen en het is een schitterende golfbaan.

Golfbaan De Batouwe in Zoelen

Bentwoud in Benthuizen

27 holes baan in de open polder van Benthuizen. Bijzonder (roestig) clubhuis met een gezellig interieur. Mooie drivingrange. Deze golfbaan is duidelijk nog in ontwikkeling, veel jonge aanplant. Ondanks het slechte weer, hagelbuien, wel kunnen genieten van deze baan waar de wind vrij spel heeft. Door de baan zijn er meer dan voldoende uitdagingen om de geest scherp te houden. Met name de afslagen over de grote vijver zijn zeer uitdagend en laten jezelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen. Goede kwaliteit greens maar ondanks de regen nog keihard. Zeker nog een bezoek waard. Update november 2016; perfecte zomergreens ondanks nachtvorst!

Bentwoud

De Haar in Haarzuilens

Naast het kasteel Haarzuilens ligt een prachtige 9 holes golfbaan in een mooie boomrijke omgeving. De baan dwingt je tot nadenken, de driver kan zeker gebruikt worden echter vergeet de ijzers niet. Bij enkele holes is positie minstens zo belangrijk als afstand. De fairways zijn perfect en omgeving is bijzonder mooi. Hole 7, par 3, is een plaatje. Ook hole 9 is een uitdaging, de ganzen moet je af en toe een zetje geven om ze van de teebox te verwijderen. Recht zijn maakt de baan een stuk makkelijker. Jammer is wel dat er twee greens, momenteel, duidelijk minder van kwaliteit zijn. De horeca is goed verzorgt. Men is aan het nadenken over het uitbreiden naar 18 holes. Ik zou zeggen, doen!  Update oktober 2016, slechte greens!

de Haar

Golfbaan Almeerderhout in Almere

Een perfecte ontvangst door de dienstdoende dame bij het afrekenen van de greenfees, Mooie parkachtige baan met hier en daar wat water. We hebben Gooimeer en IJmeer gelopen. Redelijk uniek zijn de gratis ballen op de drivingrange. Er is voor elk wat wils, lange holes, smalle fairways, veel bomen (staat af en toe wel in de weg) en vijvers. Paar erg leuke par 3 holes.De diverse doglegs dwingen je tot nadenken en positiespel is hier van belang. De faiways zijn van goede kwaliteit doch hier kwamen we weer geprikte greens tegen zonder enige vermelding. Het uitzicht op het terras is top en altijd leuk om andere mensen te zien ploeteren.

Golfbaan Almeerderhout in Almere

Golfbaan Heelsum

Het eerste wat opvalt is de zeer slechte staat van de matten op de drivingrange. Vandaag Helsum en Airborn gelopen. De bewegwijzering op Helsum is minimaal en soms verwarrend. Visueel zien de beide lussen er geweldig uit met hier en daar bloeiende heide. Tijdens het spelen van onze ronde blijken een aantal holes iets minder inspirerend dan dat onze ogen het waarnemen. De kwaliteit van de fairways en greens zijn goed.

Heelsum golf

Noordwijkse golfbaan

Bijzonder mooie en zeer uitdagende golfbaan in de duinen. Het devies is om op de perfecte fairways te landen. Probeer (makkelijker gezegd dan gedaan) naast de rough ook de bunkers te vermijden, maakt het spelen op de Noordwijkse een stuk makkelijker en leuker. Het landschap heeft de baan ontworpen althans zo komt het over. De green zijn snel en rechtvaardig. De afwisseling met een aantal bosholes, waar de hertjes vrolijk ronddartelen, is erg leuk. Het scheelt enorm wanneer je over baankennis beschikt zeker gezien de vele blinde afslagen. Windkracht 5 maakt de golfbaan nog lastiger dan dat het al is. Waanzinnig leuke ervaring op de Noordwijkse. Het vergt flink wat energie om deze baan te lopen (zeker is de volle wind). Jammer dat de, vrij korte, drivingrange een beetje raar gelegen is. Het clubhuis en personeel maken de dag tot een mooie belevenis.

Noordwijkse golfbaan

Golfbaan Beemster in Middenbeemster

Een hele leuke en uitdagende 9 holes golfbaan in de polder. Met name een par 3 van 200 meter en de laatste par 4 zijn zeer uitdagend zonder de andere holes te kort te willen doen. De kwaliteit van de fairways en greens zijn perfect. De wind speelt hier een belangrijke factor. Op de par 3 van 200 meter wind tegen nodigt uit voor een ferme knal met de driver en zelfs dan is het lastig om de green te halen. Verrassende baan die uitnodigt om meerdere keren te spelen. Drivingrange is aan de korte kant, dus geen houtjes gebruiken. Horeca maakt weer veel goed.

Golfbaan Beemster in Middenbeemster

Golfpark de Efteling in Loon op Zand

Naast de enige echte Efteling liggen 18 holes met een leuke en uitdagende layout. Twee lange par 3-en en de par 5 holes zijn echt plaatjes. Jammer alleen dat de greens geprikt en gezand waren zonder enige vermelding van de vriendelijke dame bij de receptie. Je moet hier alle afslagen wel op de fairway krijgen want de te hoge rough is hetzelfde als out of bounds. Lijkt me als lid van deze club behoorlijk irritant deze dichte en veel te hoge rough. Wellicht is een bosmaaier standaard in de tas een oplossing. 2 van de 10 ballen zijn te vinden dus neem wat extra ballen mee. Zeer vriendelijke en attente horeca.

Golfpark Efteling

De Swinkelsche in Someren

In het buitengebied van Someren hebben een aantal mensen een speciale golfbaan gemaakt welke een lijkt op een links course maar dan met redelijk wat waterpartijen. De eerste hole begint rustig maar daarna wordt je visueel behoorlijk in de war gebracht. Vele bunkers en heuveltjes dwingen je om even een stukje door te lopen om te kijken hoe het nu werkelijk zit. Fairways en greens zijn hard. De meeste greens zijn verhoogd en vereisen nauwkeurigheid bij het aanspelen. Het is heerlijk om vanaf de drivingrange je ballen in het water te slaan. Het grote clubhuis staat parmantig op een terp met uitzicht op hole 1 en 18. Zeer vriendelijk en behulpzame medewerkers.

Swinkelsche

St. Nyk in Sint Nicolaasga

Eén van leukste golfbanen van Burggolf. Een hele mooie en verzorgde golfbaan in Friesland. Wijde en goed onderhouden fairways. Makkelijk om je balletje terug te vinden. Er staan ook flink wat bomen en zodra je het bos in slaat wordt het zoeken naar je golfbal een flinke klus. Er is voor elk wat wils, een paar holes eist concentratie en nauwkeurigheid doch meeste holes zijn zo opgezet dat je eventueel via een andere fairway weer richting hole kan komen. De greens waren erg goed en snel. Er is weinig water om nerveus van te worden. Het horeca personeel is zo vriendelijk en gastvrij dat het bijna buitenaards is. De lol straalt ervan af.

St.Nicolaasga

Kennemer in Zandvoort

Een bijzondere en exclusieve golfbaan in de duinen van Zandvoort. Elke hole heeft zijn uitdaging. Visueel is niet duidelijk te zien waar de fairway begint vanaf de gele teebox. Alle fairways zijn behoorlijk geonduleerd en veel holes zijn blind. De rough was niet al te hoog doch buiten de faiway moet je wel oppassen voor de vele (diepe) konijnenholen. De eerste keer hier spelen voelt zeer bijzonder. Schitterende omgeving en de baan vraagt erom om meerdere keren bedwongen te worden, jammer dat de greenfees ook exclusief zijn. De leden zitten dan ook niet echt te wachten op een contingent greenfee spelers.

De Kenemer

Liemeer in Nieuwveen

Semi links baan in de buurt van Alphen aan de Rijn. Flink wat doglegs en bijvoorbeeld op hole drie een grote hoeveelheid bunkers. Je wordt verplicht om goed na te denken welke lengte en club het beste is voor de betreffende hole. Greens zijn van goede kwaliteit. Een compacte 18 holes baan zonder extreem lange holes. Erg mooie en uitdagende baan die het verdient om meerdere keren te spelen.

Liemeer

Burggolf Zoetermeer

Ik vind het moeilijk om over deze golfbaan iets constructiefs te schrijven. Persoonlijk vind ik het een weinig fantasievolle 18 holes. De kwaliteit van de greens en fairways zijn in mijn optiek niet maatgevend voor de andere Burggolf banen. De verbinding van de green van hole 17 naar de teebox van 18 is een beklimming gelijk aan de Ventoux. Hole 18 was een par 4 welke ingekort was tot op de helft. Voor mij persoonlijk niet voor herhaling vatbaar.

Zoetermeer

Princenbosch in Bavel

Mooie volwassen baan met flink wat bomen die af en toe in mijn weg stonden. Fairways en greens zijn van goede kwaliteit. Verrassende baan in het buitengebied van Bavel. Deze baan verdient ook zeker om meerdere keren te spelen. Ook de medewerkers van de horeca zijn dusdanig positief ingesteld dat na afloop een feestje is om te blijven eten en drinken. Mooie drivingrange.

Princenbosch

Haarlemmermeersche in Vijfhuizen

Gelegen tussen Hoofddorp en Heemstede. Zo op het oog een niet al te moeilijke 27 holes golfbaan. Maar schijn bedriegt. De wind is hier meestal wel een factor om rekening mee te houden. Met name de A en B lus hebben 4 erg lange uitdagende par vieren. Deze zijn met tegenwind bijna onmogelijk om in twee slagen de green te halen. De fairways zijn van zeer goede kwaliteit evenals de snelle greens. De par 3 van Lynden met de eilandgreen is een zeer uitdagende en zeker met wind tegen!

Haarlemmermeersche

Golfpark in Wilnis

 

Een sterk geonduleerde baan met goede kwaliteit van fairways en greens. Je hebt wel een groot probleem als je niet recht bent vanaf de tee. Dan moet je flink wat keren de berg af en de bult op. Zeker op een warme dag kost dit behoorlijk wat energie. Er zijn een aantal holes tussen de bomen en de rest is ruimer opgezet. Persoonlijk was dit niet mijn baan op die bewuste dag, voor mijn gevoel lopen de holes niet zoals het eigenlijk bij andere banen het geval is. Althans ik kwam nooit in mijn ritme. Update; voor de tweede keer op Wilnis gelopen en rechter vanaf de tees maakt het golfen hier weer een stuk plezieriger!

Wilnis

Rijk van Nunspeet

Een bosbaan bij uitstek. In een mooi stuk natuur heeft men ooit een mooie en zeer uitdagende golfbaan ontworpen. Alsof de natuur het ontwerp voor haar rekening heeft genomen. Uiteraard moet die dag wel een dag zijn van behoorlijk rechte slagen want er is weinig marge tot het maken van fouten. De afstraffing is genadeloos. Gelukkig zijn er een paar holes wat minder dicht bebost. Ik moet deze baan nog een keer spelen en hopen dat mijn afslagen dan wel recht zijn. Mijn advies blijf op de fairway en laat de bomen links liggen!

rijkvannunspeet

Golfbaan Almkreek

Tussen Gorinchem en Raamsdonkveer ligt in de polder de golfbaan van Almkerk. Het is een mooie en afwisselende baan met vele volwassen bomen en leuke waterpartijen. Redelijk wat blinde holes. De kwaliteit van de greens, fairways en drivingrange is uitstekend. Ook in het restaurant begrijpen ze uitstekend de term gastvrijheid. Golfen is een beleving en deze dag op Almkerk was dan ook een prikkeling voor de zintuigen. Één dissonant, een kakker in rode broek moest zo nodig een opmerking maken terwijl wij juiste deze man wilde ontzien.

Almkreek

Haviksoord in Leende

Onder de rook van Eindhoven ligt deze uitdagende bosbaan. Je moet je wel instellen op flinke verbindingsstukken tussen de greens en de volgende teebox. Een rechte afslag maken de holes een stuk minder lastig. Voor mij stonden er die dag toch wel wat bomen in de weg. De kwaliteit van fairways en greens is goed. Wat wel jammer was dat wij als enige vierbal in de baan liepen waardoor je met regelmaat flights moet laten passeren. Wel een gemoedelijke en bosrijke club.

Haviksoord

Burggolf de Haverleij in ’s Hertogenbosch

Een aardige en ruim opgezette baan. De kwaliteit van de baan  en greens zijn goed te noemen. De eerste holes zijn overzichtelijk. Op de tweede negen komen er wat meer bomen die in de weg kunnen komen te staan. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat de website van Burggolf niet altijd actueel is qua baanstatus. Het is gewoon een leuke baan. De tweede negen holes genieten mijn voorkeur.

Haverleij

de Dorpswaard in Kerkdriel

9 holes baan in de buurt van ’s Hertogenbosch. Een heerlijke drivingrange waar je ongestraft in het water mag meppen en twee teeboxen per hole. Ik vind dit een leuke en uitdagende baan met flink wat water in spel. De fairways zijn voldoende breed om lekker te kunnen spelen. De kwaliteit van de baan en greens zijn goed. Wel voldoende uitdagingen om met een voldaan gevoel in het clubhuis aan te komen. Leuk restaurant met een top uitzicht over vele holes van de baan in de gemeente Velddriel.

Dorpswaard

De Berendonck Wijchen

Eén van de leukste golfbanen van Burggolf. Een 18 holes baan die door veel water bewaakt wordt. Op de eerste hole mag je gelijk de sloot kruisen. Ga je op zeker dan kan je tussen de bomen landen.  Op hole twee een par 4 moet je minimaal 140 meter (gele teebox) slaan om over de volgende waterpartij te komen. Gelukkig zijn er nog voldoende holes waar water niet in het spel komt. Een super uitdagende golfbaan in een mooi stukje natuur. De baan is vaak goed nat want er is flink wat water in de buurt dus hoog grondwaterpeil.

BurgGolf Wijchen

Golfclub Sint Oederode

Leuke 9 holes baan in de buurt van Veghel. De eerste hole is redelijk korte par 4 zodat je rustig in het ritme kan komen. Ik vind St Oedenrode een leuke en uitdagende baan waar ik in het verleden flink wat heb gespeeld. De kwaliteit van de fairways en greens zijn goed. De driving range is aan de korte kant zodat de driver beter in de tas kan laten als je niemand wilt raken. Een paar holes zijn behoorlijk smal en recht slaan is dan ook het devies. Let wel op want ze hebben hier op strategische plaatsen vijvers.

Golfclub Sint Oederode

De Purmer in Purmerend

Vier uitdagende lussen van 9 holes. Elke hole heeft zo zijn uitdaging. Veel holes worden goed bewaakt door water, bunkers, bomen en soms smalle fairways. De lussen zijn goed te spelen echter de emoties kunnen op een mindere dag de geest beïnvloeden. De fairways en green zijn uitstekend van kwaliteit. De laatste keer dat we hier een rondje hebben gelopen was de baan echt zeiknat. Maar ondanks de condities wel met plezier 18 holes gelopen. Ook het horeca personeel begrijpt hoe klantenbinding werkt.

De Purmer

Leemskuilen in Uden

Een 9 holes par 3 baan vlakbij het ziekenhuis van Uden. Leuk baantje om je korte spel te oefenen. De kwaliteit van de fairways zijn goed. De greens behoren duidelijk niet tot de snelste in golfland. Zoals gezegd 7 holes zijn rond de 100 meter en 2 holes langer dan 130 meter. Je moet hier wel opletten want de holes liggen vlak langs elkaar. Met regelmaat hoor je dan ook mensen “fore” roepen. Is zeker geen makkelijke baan maar oefening baart kunst. Jammer dat je moet betalen voor de drivingrange.

Leemskuilen

Open Golf in Zandvoort

Een 9 holes duinbaan achter het Circuitpark Zandvoort. Er zijn 7 holes par 3 en 2 par 4-en. Moeilijke smalle holes. Nauwkeurigheid staat hier hoog in het vaandel. Goede kwaliteit fairways (hard) maar de greens zijn minder snel. Zoals gezegd een zeer uitdagende baan die je dwingt om recht te spelen. De 5de hole is een lange par 3 die met tegenwind een houten 3 of zelfs driver vereist. Door de diverse slootjes en hoge rough ben je wel snel de bal kwijt. Conclusie, een leuke uitdagende baan en als je op de fairway blijft raak je geen ballen kwijt.

Zandvoort

Duke in Nistelrode

Deze golfbaan is eigenlijk een exclusieve business club. Zelf hier vroeger regelmatig gespeeld en les gehad toen het nog een 9 holes baan was. Toen was alles perfect verzorgd. Mooie bosrijke omgeving met perfecte fairways en greens. Bij de drivingrange zijn ook nog een paar korte oefenholes. Sinds dit jaar is de baan uitgebreid naar 18 holes. Ook het restaurant cq country house is geheel vernieuwd en, volgens mijn getuige, van werkelijk alle gemakken voorzien. Jammer dat de greenfees ook exclusief zijn!

the-duke

Burggolf Gendersteyn in Veldhoven

Wij hebben de rode en gele lus gelopen. Mooie lay-out met flink wat afwisseling. De fairways liggen naast elkaar wat flink wat ruimte geeft voor afzwaaiers naar links. Jammer genoeg was de kwaliteit van de greens deze dag niet best. Op deze zaterdag was de baan erg goed bezet wat inhoudt dat we soms moesten wachten op de flight voor ons. Op zich geen straf wat er was genoeg te zien. Al met al een leuke baan die uitnodigt tot nadenken en behoorlijk lengte nodig heeft in de slagen. Jammer van de dame in het restaurant, totaal geen gevoel met haar gasten. Dus één drankje en gauw naar huis.

Gendersteyn

Golfbaan Spaarnewoude in Velsen

Op een mooie doch koude dag de E en D lus proberen te bedwingen. Beide lussen zijn afwisselend, soms denk je dat het een parkbaan is dan een waterbaan. De kwaliteit van de fairways is na het prikken moeilijk te beoordelen. Dit is niet gemeld bij betaling van de greenfee. De greens zijn van goede kwaliteit en snel. De golfbaan is gelegen tussen het kanaal en de snelweg onder de rook van Schiphol. Als je die geluiden kan blokken is dit een golfbaan om te bezoeken en meerdere keren te spelen. Jammer dat je voor de parkeerplaats € 2,70 moet betalen.

Spaarnwoude

Alle onderstaande golfbanen zijn persoonlijk door ons bezocht echter omdat het een flinke tijd geleden is kunnen wij nu nog moeilijk een objectief verhaalt schrijven over de betreffende golfbaan.

Uiteraard staan we open voor uitnodigingen van alle golfbanen.

Welschap in Eindhoven
Naarderbos in Naarden
Golf Kralingen in Rotterdam
Golf Best
Welderen in Elst
Edda Huzid in Voorthuizen
Rijk van Nijmegen in Groesbeek

Golfclub Geijsteren
Golfclub Midden-Brabant in Esbeek
Golfhorst in America
De Peelse in Sevenum
Crayestein in Dordrecht
Prise d’eau in Tilburg