Info Golf hole

Wat is de beste keuze bij de aankoop van een nieuwe golfset , cast of forged ?

Cast is een gegoten clubhoofd en forged is gesmeden ijzer.

Tourspelers hebben zowel cast als forged ijzers in de tas tegenwoordig, lage ijzers cast en hoge ijzer forged. Voor de betere spelers, single handicap, is speelbaarheid bepalend voor goede scores. Dichterbij de pin is de kans groter op een birdie. Een goed forged ijzer verhoogt de nauwkeurigheid. Hogere handicappers (maar ook de single handicappers) zijn bij improvement en nauwkeurigheid, welke de cast ijzers bieden, gebaat. Je raakt nooit alle ballen 100% in het sweetspot van de club.

Makkelijk speelbare clubs zijn over het algemeen een goed medicijn voor het eeuwige optimisme om ons door te laten gaan met het golfspel. Wel moeten we alles in perspectief zien. Het verschil per slag in nauwkeurigheid voor de niet in het midden van het clubhoofd geraakte  ballen is net zo goed (of slecht) bij de cast ijzers als de forged ijzers. Uiteraard wordt veel bepaald hoe ver je de ballen off-center raakt. Hierdoor zijn de verschillen tussen cast en forged niet zo groot als dat je zou denken. Belangrijk is dus om de ballen midden in het sweetspot te raken of in ieder geval er zo dicht mogelijk bij. Is de sweetspot groter dan zullen de afwijkingen minder zijn. Een oversized tennisracket garandeert een groter sweetspot dan een midsize en dus kans op grotere afwijkingen.De vraag is dus hoe constant sla je de ballen (in de buurt) van het sweetspot. Als je het antwoord weet kan je een keuze bepalen voor de aankoop van de gewenste set.

Wat betekend dit in de praktijk?
Het valt niet te ontkennen dat voor vele van ons golf een emotionele ervaring is. Met ander woorden de uitstraling, het geluid en het gevoel zijn wel degelijk van belang. We zijn niet allemaal tourspelers.

Ping-Casting
Cast forged